- ČOKOLADNI DIO:
- 150 gr čokolade za kuhanje ili tamne čokolade
- 2 žlice ulja
- LEDENO PUNJENJE:
- 160 ml mlijeka
- 20 gr oštrog brašna
- 30 gr šećera
- 5 gr vanilin šećera
- 10-15 kapi arome mente
- 2 žličice želatine u prahu
- 1 žlica vode
PRALINE SA OKUSOM MENTE
- Čokoladu i ulje rastopite na pari.
- Čim sklonite sa vatre, možete sa fišekom od masnog papira čokoladu ulijevati u silikonske kalupe za praline do ruba u svaku udubinu.
- Okrenite napunjene kalupe i pustite da izađe višak čokolade, dio koji ne iscuri ostat će priljubljen uz stjenke.
- Stavite kalup u frižider da se stegne čokolada.
- Pripremite punjenje tako da želatinu natopite sa žlicom vode i ostavite da odstoji 10-tak minuta.
- Brašno, šećer, vanilin šećer i malo mlijeka sjedinite.
- Ostatak mlijeka zakuhajte i dodajte pripremljene sastojke.
- Na laganijoj vatri kuhajte dok se ne zgusne.
- Sklonite sa vatre i dodajte aromu mente.
- Dodajte želatinu i dobro izradite dok se sasvim ne rastopi.
- Punjenje ostavite da se prohladi.
- Zatim ga napunite u špricu i istiskujte u kalupe, pripazite da ostane mjesta za završni sloj čokolade.
- Stavite u frižider da se stegne.
- Još je preostalo da prelijete zadnji sloj čokolade do ruba kalupa.
- Vratite u frižider da se stegne, a poslje možete izvrtati praline iz kalupa.
Nema komentara:
Objavi komentar